Schakel en automaat


Het is bij ons mogelijk om rijlessen te volgen in een schakelauto of in een automaat.

De meeste rijlessen vinden plaats in een schakelauto. Dit mag, maar hoeft niet. Rijlessen nemen in een automaat komt steeds vaker voor. Wanneer kies je nou voor  rijlessen in een schakelauto en wanneer kies je voor rijlessen in een automaat? Wat zijn de voordelen van beide transmissies?

 

Schakelauto en automaat, de verschillen

Bij een schakelauto beweeg je zelf de versnellingspook tussen verschillende versnellingen. Hierbij moet je de koppeling ingedrukt houden met je linker voet. Dit geheel samen noemen we schakelen. Het gasgeven en remmen doe je met de rechtervoet. Een schakelauto heeft dus drie pedalen. Bij een automaat werkt dit eenvoudiger. De pook is een hendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden (D=drive) en achteruit (R=reverse). Tijdens het rijden heb je de hendel niet nodig. De automaat heeft maar twee pedalen, namelijk een rem- en gaspedaal. Je rijdt hierdoor alleen met je rechtervoet en heeft je linkervoet altijd vakantie.

 

Automaatrijbewijs

Wanneer je rijlessen in een automaat neemt en vervolgens ook hierin afrijdt, krijg je een automaatrijbewijs. Dit rijbewijs ziet er hetzelfde uit als het reguliere rijbewijs, alleen staat er nummercode 78 op. Dit houdt in dat je met dit rijbewijs alleen met een automaat mag rijden. Als je afrijdt in een schakelauto daarentegen mag je ook in een automaat rijden

 

ASS, ADHD, ADD

Het is niet voor iedereen weggelegd om te schakelen. Voor mensen met een beperkte motoriek biedt de automaat uitkomst. Ook voor mensen met ASS, ADD, ADHD, rijangst of faalangst brengt de automaat rust in het hoofd waardoor er meer tijd is om een verkeerssituatie te overzien en je met zelfvertrouwen een beslissing kunt nemen. Een automaat is niet alleen veiliger, maar het rijdt ook heel ontspannen.